Mai világban a gyermek nevelés, mire van szükségük?

A sok információ és felgyorsult világban a gyerekeknek olyan képességekre van szükségük, amelyek segítenek nekik megérteni, feldolgozni és navigálni ezt a környezetet. A gyerekeknek szükségük van az érzelmi intelligencia és a stressz kezelés képességére annak érdekében, hogy megbirkózzanak az információ túlterheléssel és a felgyorsult életmóddal járó nyomással. Ezt viszont csak otthonról tudják magukkal hozni.

Szinte már annyi stressz tud egy gyerekre rárakodni, mint egy felnőttre, pláne ha szülőként nem tudunk neki megvedelő érzelmi védelmet adni. Ha mi magunk nem tudjuk kezelni a stresszt, akkor nehéz lesz átadni a gyereknek, hogy ő hogyan tegye meg.

Meg kell néha állni! Figyelni magunkra és ő rá.

A gyerekeknek igazából legjobban a figyelemre van szükségük. Nem több pénzre, játékra, foglalkozásra stb. Legyenek a szülők és a gondviselők pozitív példaképek a gyerekek számára. Adják át nekik az értékeket és viselkedési normákat, amelyeket szeretnének látni rajtuk. Fontos, hogy a szeretet és az elfogadás érzése állandó legyen a családban.

Legyen nyitott kommunikáció a családban. Beszélgessünk a gyerekekkel, hallgassuk meg őket, és adjunk nekik lehetőséget arra, hogy kifejezzék gondolataikat és érzéseiket. Fontos, hogy legyen elég idő arra, hogy figyeljünk rájuk és törődjünk velük.

Megváltozott a kapcsolódás a gyerekek között.

Régebben iskola után a környékek tele voltak együtt játszó, bandázó gyerekkel. Ma sokkal jobban áttevődik a gyerekek között az interakció az internetre. Ez sajnos a kapcsolatok és a szocializálódás minőségét rontja. Egyrészt mivel hiányzik a mimika és a testbeszéd sok a félre értés, pláne, hogy egy gyerek még nem tudja magát írásban olyan választékosan kifejezni. Valamit sok panasz érkezik a „cyberbully”-ing jelenségről. Gyerekek könnyen célponttá válhatnak, ami számos pszichológiai és érzelmi problémát okozhat. A tanárok és a szülők sem tudnak igazán igazságot tenni egy interneten történő incidens esetén.

Tanítsuk meg a gyerekeket az empátia fontosságára és az együttműködés képességére másokkal. Segítsünk nekik megérteni más emberek érzéseit és szükségleteit, és bátorítsuk őket arra, hogy segítsenek másoknak, amikor csak tudnak. Teremtsük lehetőséget gyerekeknek közös személyes játékra, ez a felnőtteknek is jó alkalom lehet szocializálódni.

Ne felejtsük el, hogy a nevelés hosszú távú folyamat, amely sok türelmet és kitartást igényel. Ne aggódjunk a tökéletesség miatt, és legyünk készek hibázni és tanulni a tapasztalatokból. Ezek csak általános irányelvek, és minden családnak és gyereknek más lehetőségei és szükségletei vannak. Fontos az egyéni körülmények figyelembevétele és a gyerek egyedi személyiségének tiszteletben tartása a nevelés során. Ebben a világban más lesz a normális és ehhez egyrészről alkalmazkodnunk kell, ugyan akkor meg kell tartanunk a helyes értékeket, hiszen ez a gyereknevelés felelőssége.

Ha érdekel ez a téma bővebben, megtanulnád segíteni a gyerekedet navigálni ebben a világban. Akár más szülőnek és gyereknek átadnád a módszereket, akkor ajánlom gyerek coach képzésünk: https://online-masszazs-tanfolyam.hu/gyermek-coach-kepzes-holisztikusan/

Minden jót Neked,

Puszi

Baranyi Ágnes