Thai masszázs energia pályái

A jógafilozófiában “energiatestnek” nevezett második manifesztációja, amely energiavonalak tömegéből áll. A Thai-masszázs kiválasztott ebből a tömegből tíz fő vonalat, melyeken különösen fontos akupresszúrás pontok helyezkednek el. E pontok masszírozása segít a betegségek megelőzésében a jó közérzet megteremtésében. A lelki eredetű panaszok és betegségek gyulásához is hozzájárul.

A tíz fő vonal kézzel, könyökkel, térddel, talppal való átdolgozása képezi az alapját.

A 10 SEN

A thai masszázs a test egészében futó 10 fő láthatatlan energia vonal, SEN-ek elméletén alapszik.

1.Bal orrvonal (Left nose line) Egy hüvelykujjnyira a köldöktől indul, ezután a test elülső részén a combok belsejében fut a has felé, átmegy a háton keresztezve a fenékrészt és felvezet a fejtetőre. A bal orrlyuknál ér véget.

2.Jobb orrvonal (Right nose line) Ugyanazt az utat futja be, mint a bal orrvonal, csak a test jobb oldalán.

3.Bal szem vonal (Left eye line) A köldök alatt kezdődik, majd a láb elülső részén halad, a talpon megfordul és láb külső csatornáján, felmegy a hason és a mellkason keresztül haladva a fejen, a bal szemnél ér véget.

4.Jobb szemvonal (Right eye line) Ugyan az a pályája, mint a bal szemvonala, csak a test jobb oldalán.

5.Bal fül vonal (Left ear line) A gyomorszájnál indul majd a mellbimbón keresztül halad felfelé, és a bal fülnél ér véget.

6.Jobb fülvonal (Right ear line) A pályája megegyezik a bal fül vonalával csak a test jobb oldalán.

7.Nyelv vonal (Tongue line) Egy hüvelykujjnyira a köldöktől indul, majd a mellkason keresztül haladva lemegy a karokon majd vissza a mellkason keresztül nyelv hegyénél áll meg.

8.Kar és láb vonal (arm and leg line) A végtagvonal a köldöktől indul és ott több ágra, oszlik. Kettő a test jobb oldalán, kettő a test bal oldalán fut.

9.Kiválasztás vonala (Excretion line) A köldök alatt kezdődik és a húgycsőhöz és végbélnyílás fut.

10.Szexuális energia vonal (Sexual energie line) A köldök alatt kezdődik és a nemi szervekhez fut, hasat érintve.