Thai talp és lábmasszázs történeti áttekintése

Thai talp és lábmasszázs

A nevéből is következik, nem szűkül le a talp masszírozására, hanem az alsó lábszár és annak energia pályai is része a masszázsnak. A talpon sem a hagyományos módon dolgozik a reflex pontokkal, hanem egy speciális pálcikával ötvözi a masszázs hatásait.

A Thai Masszázs a különféle fajtáival együtt komplex gyógyító folyamat, keleten a gyógyítás és az egészségmegőrzés része. A keleti gondolkodásban és orvoslásban lényege, hogy soha nem egy betegségtünetet kezelnek, hanem magát az ember.

A thai masszázs a szervezet öngyógyító erején alapul, összetett, testi, lelki és szellemi harmóniát segítő módszer.

Thaiföldön nincs ingyenes orvosi ellátás, ami azt eredményezi, hogy sokkal inkább törekszenek az egészségük és munkaképességük megőrzésére.

Thaiföldön nincs nyugdíjrendszer ezért a családok egymásra utaltabbak. Az idősebb családtagokról a gyermekeik gondoskodnak, és emiatt rendszerint fizikailag is együtt maradnak.

Thaiföldön a masszázs szempontjából a leginkább terhelt testrész a láb. Ennek a földrajzi és az éghajlati adottságok is az okai.

A thai emberek nagyon sokat járnak mezítláb, kevésbe jellemző, hogy zoknit és cipőt hordanak. Leginkább csak papucsot viselnek, amint ha valamilyen belső térbe mennek azonnal a bejáratnál le is vesznek. A talpukat e miatt lényegesen több inger éri. A talp bőre sokkal keményebb és vastagabb, mint a nyugati kultúrában élő embereknél.

A thai talpmasszázsnak ezért fontos része egy speciális pálcikával való masszázs és a talp pontjainak kezelése.


 A két láb a bal és a jobb test-félhez igazodva egységet képez.

A nyugati emberek érzékenyebb talpánál viszont sokkal óvatosabban kell ezzel bánni. Sok rossz tapasztalat hallottam más arról, hogy ha egy thai masszázs szalonba elmentek lábmasszára, akkor milyen fájdalmas volt. Ez azért van, mert aki thai kultúrából érkezik masszőr a saját megszokott módon bánik a pálcikával. Ami hiba nem szabad fájdalmat okozni a kezelésnek. A mi nyugati világban a talp sokkal érzékenyebb, mint ott ahol megszokott, az hogy sokat járnak mezítláb.

A pálcikát – „kis doktornak” (MOR NOI thaiul) nevezik, ez azt feltételezi, hogy a használója a megfelelő helyen és technikával használva az „nagy doktor”. Ez egy fából készült, nemes és nagyon finoman megmunkált kis eszköz.

Jogi Nyilatkozat