Kismama thai masszázs bemutatása

A thai kismama masszázs történeti háttere

Magyarországon még mindig keveset tudnak az emberek a thai masszázsról. A különféle fajtáival együtt a tradicionális thai masszázs komplex gyógyító folyamat, keleten az orvoslás része ugyanúgy, mint itthon pl. a belgyógyászat.

A keleti gondolkodásban és orvoslásban lényege, hogy soha nem egy betegségtünetet kezelnek, hanem magát az ember.

A keleti emberek világnézete energia-alapú, szerintük mindennek az eredete az energia, a rezgés, az anyag is csak ennek egy megnyilvánulási formája.

A tradicionális thai masszázs a szervezet öngyógyító erején alapul, összetett, testi, lelki és szellemi harmóniát segítő módszer.

Thaiföld, miért kelet?

Thaiföldön nincs nyugdíjrendszer ezért a családok egymásra utaltabbak. Az idősebb családtagokról a gyermekeik gondoskodnak, és emiatt rendszerint fizikailag is együtt maradnak. Az idősebb generáció pedig hátárként segíti a családot, például ha gyermek vállalásról van szó. Ezért a nők sokkal fiatalabb korban mernek gyermeket vállalni, hiszen az anyukájára vagy nagyobb nővérére bizton számíthat.

A nyugati országokban a nők életkor a gyermek vállalás tekintetében sajnos egyre inkább kitolódik. Saját maguk törekszenek az egzisztenciájuk kialakítására. Pl. saját biztos jövedelem, saját otthon stb.

Thaiföldön nincs ingyenes orvosi ellátás, ami azt eredményezi, hogy sokkal inkább törekszenek az egészségük és munkaképességük megőrzésére. A várandóság nem is betegség, hanem egy átmeneti állapot, ahol nem orvoshoz fordulnak, ha problémájuk van, hanem a család idősebb nő tagjaihoz. A testi és lelki kezelésük, állapotuk javításában nagy szerepet kap a kismama masszázs is.

A szülés sem feltétlenül korházban zajlik, sokkal több az otthon szülés.

Kismama masszázs hazai története

Thaiföldön „fehér” ember még nemigen végezte el ez a „titkos” vagy semmilyen módon nem reklámozott válfaját a thai masszázsnak, szakirodalma is kizárólag thaiul van. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nekem volt egy thai un. Maid-em (házvezetőnő) aki a segítségemre volt az ottani életünk minden napjaiban. Ez kezdetben nagyon hasznosnak bizonyult, de egyre jobban beletanultam mindenbe. Elkezdtem otthonosan érezni magam, és amikor a thai masszázs tanulásra is rátaláltam, akkor már inkább ebben kértem a segítségét.

Ez annyira sikeres együttműködés lett, hogy lehetőséget adtam a számára is a thai masszázs megtanulására, és így egymás gyakorló párjait alkottuk a hétköznapokban.

Az a további szerencsés helyzet is megadatott a számomra, hogy amikor a fiam felesége – (nem szeretem a menyem kifejezést) – az első unokámat várta akkor a volt thai házvezetőnőm Magyarországra költözött. Pár évig egy thai masszázs szalon dolgozója lett.

Természetesen akkor még inkább előtérbe került a thai masszázs ezen ága és ez nagy öröm volt a számomra. Ekkor indítottam el a kismama masszázs képzéseket.

Kezdetben ez egyáltalán nem volt könnyű, mert akkor még Magyarországon az a nézet uralkodott, hogy nem lehet a kismamamákat masszírozni, sőt kimondottan ellenjavallatnak számított.

Szerencsére az Egészségügyi Továbbképző Intézet akkor már a baba masszázs képzések miatt partnercégem volt, így könnyebb volt elfogadtatni, hogy a masszázsnak igenis van várandóság idején is létjogosultsága.

Azóta már sok idő eltelt, és sok minden megváltozott. Az ETI neve is más, és más a szerepkörei is némiképp. Azóta több más irányzat is követte a kismama masszázshoz való hozzáállást.

Természetesen a várandóság idején különösen óvatosan kell eljárni a kezelés megválasztásakor, mert fokozottan veszélyes lehet egy-egy döntés.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig személyre szabottan alkalmazzuk a megfelelő kezelési tervet követve a kismama masszázs elemeit és fogásait.

A nálam végzett tanítványok erre kompetensen alkalmasak. Már 12 éve tanítom és mindenki részéről nagyon jók a visszajelzések.

A tanítványaim között, nagyon sok szülésznő van, az egyre gyarapodó magán korházakban ez már szinte elvárás, hogy ilyen módon is segítség a várandós közérzetét.

Tapasztalható egy új segítő alternatív irányzat is a Dula-ság, amely arra hivatott, hogy a kismamát segítse át a megváltozott élethelyzetében olykor a szülésnél is segítsen.

Egyre többen választják ezt a szép hívatást, és nekik nagyon nagy segítséget jelent a thai kismama masszázs alkalmazása, a hozzájuk forduló várandósok nagy örömére.

Tanítványom volt sok más kiváló szakember mellett a 2018 év szülésznője, a Békés Dúla kör létrehozója Békés Emőke is és sok hozzá tartozó kolléganője.

A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy egy muszlim vallást felvett anyuka is, aki ebben a Magyarországon egy több fiatalt is megszólító közösségbe is alkalmazza ezt a módszer, melyet várandósként maga is kipróbált, egy nálam tanult dúla által.

Ez azért volt érdekes kihívás a számomra, mert a teljes 4 modulos BBMM Babamasszázs minden részét elvégezte és bizony ő végig csadorban. Külön szobát és egyéni menetet kellett a számára biztosítanom, hisz ő hite nem engedte, bárkivel gyakoroljon vagy fedetlen legyen akár egy kicsiny testrésze is idegenek előtt.

A kismama masszázs nemcsak a várandóság alatt alkalmazható, hanem sikeresen segít a nő ciklusok testi és lelki gondjainak megoldásaiban is.